четверг, 7 июня 2018 г.

ИНТЕРВЬЮ «Вузлик тепла»



Социальное предпринимательство для меня, как, наверное, и для большинства украинцев, пока т.н. «неизвестный зверь». Вот почему было познавательно пообщаться с основателем компании «Вузлик тепла» - Валентиной Лукиновой.


1. Как давно существует ваш проект и что стало толчком к его созданию?
«Вузлик Тепла»  вийшов у світ в березні 2016 року. А зародився в моєму серці він за 3-4 місяці до цього. Я їхала в автобусі і читала книгу «Залиш свій слід» Блейка Майкоскі. Блейк – засновник  компанії Toms Shoes, яка виготовляє взуття та дарує кожну другу пару взуття дітям в Аргентині. В своїй книзі він поставив читачу два питання: 1) якщо не думати про гроші, то чим би ви мріяли займатися? 2) яку місію ви би хотіли нести?
Я співставила свої відповіді і майже відразу написала повідомлення подрузі «у мене є ідея! Я знаю як можна допомагати дітям в дитячих будинках!». Ось так все і почалося – я вирішила поєднати свою любов до випічки та вирішення соціальної проблеми в дитячих будинках.

2. В чем заключается концепция «Вузлик тепла»?
Вузлик Тепла – це домашня пекарня, де випікається печиво, яке ми запаковуємо у «вузлик-хустинку». Разом з печивом ми в хустину вкладаємо ТЕПЛО.
Коли я думала про дитинство дітей в дитячих будинках і роздумувала як це можна змінити - хотілось, щоб у них були приємні миті, які вони можуть згадувати з теплом, повертаючись  думками в своє дитинство. Я починала згадувати своє дитинство, свої гостини у бабусі та її смаколики, які завжди зберігалися у «вузлику» з хустини. Звідси з’явилася ідея пакування печива.
У Вузлику ми пропонуємо кожному покупцю долучитися до дарунку маленького солодкого вузлика дитині з дитячого будинку. Ця концепція запозичена знову ж таки в Toms і називається «один до одного». І полягає вона в наступному: купуючи у нас один вузлик печива, покупець оплачує два вузлика – один для себе, а інший ми відправляємо дитині в її День Народження. Наш «Вузлик» - це не просто можливість «нагодувати дітей» на Різдво чи Великдень, це особистий подарунок дитині в особливий для неї день – День Народження.


3. Что входит в ассортимент?
В нашому асортименті 8 видів печива, домашній зефір та еклери. Печиво ми випікаємо на маслі, без використання маргарину. Думаю над оновленням асортименту - ввести продукти без цукру.

4. Какими проектами гордитесь больше всего?
Я просто отримую задоволення від спілкування з дітьми та їхніх посмішок. Мені подобається бути кур’єром доброти та тепла; посередником між Богом та дітьми, показуючи їм Його піклування про них; провідником людської небайдужості.

5. Какие акции сейчас в работе? Как к ним можно присоединиться?
В майбутньому хочеться посилити соціальну складову проекту й знайти можливості для соціалізації дітей в дитячих будинках. Більше особистого спілкування та, можливо, організовувати/проводити певне навчання, менторську підтримку. Поки що це мрії і якщо в когось відгукнеться в серці ця потреба – просто скажіть нам про це.

6. Как в принципе можно стать частью ваших проектов, предоставить помощь и т.д?
До Вузлика може долучитися кожен, хто купує наше печиво. Звісно, участь кожного – своя. Хтось може замовити наш Вузлик, хтось може розповісти знайомим про проект, поставити «вподобайку» на нашій сторінці в Фейсбук. Благодійні організації чи ті, хто має точки дотику з дитячими будинками – можуть допомогти нам з «доставкою» Вузлика дітям.

7. Что можете рассказать про сферу социального предпринимательства в нашей стране и какие советы дать новичкам в этой сфере?
Коли я починала проект, то ще не знала, що це соціальне підприємництво J
Пізніше я пройшла навчання в Українській Соціальній Академії в програмі  «соціальне підприємництво», відвідала декілька семінарів та лекцій і зрозуміла, що Вузлик Тепла може бути прикладом соціального підприємства. Соціальне підприємство має в собі дві складові – соціальну (вирішення соціальної проблеми) та бізнесову (прибуток). Над другою складовою ще потрібно попрацювати J
Дана сфера на сьогодні розвивається в Україні дуже стрімко. Доречі, ми не говоримо про соціально-відповідальне підприємство (кількість яких в Україні досить велика, особливо – великі корпорації, які періодично долучаються до соціальних проектів). Ми говоримо про соціальне підприємництво, яке в основі ставить за мету - вирішення соціальної проблеми. Вірю, що свідомість українців змінюється і незабаром в Україні буде більше прикладів соціального підприємства.
Поради? Мабуть, найперша порада, яку я сама собі повторюю, можливо кожен місяць, а то й день: коли важко – згадуй той день, коли прийняв рішення змінити світ і ту мету, яка змусила тебе рухатися в її напрямку. І наступна – просто ДІЙ!


8. Возможно вам есть что-то добавить от себя?
Мабуть, я би хотіла озвучити слова Матері Терези:
«Віддавай світові найкраще, що в тебе є, і цього може ніколи не вистачати. Все одно віддавай світові найкраще, що в тебе є.
Те добро, що ти зробив сьогодні, люди часто забуватимуть завтра. Все одно роби добро.
Маленькі добрі справи, зроблені від великої любові, приносять радість і спокій».


Присоединиться к проекту и заказать Вузлык со сладостями можно по телефону/имейлу или на странице в ФБ:

Тел.: +380634011282
FB: https://www.facebook.com/vuzlyk
E-mail:
valia.lukinova@gmail.com


Комментариев нет:

Отправить комментарий